14 Jul 2021, Autor:

Viitorul aparţine maşinilor electrice, spun tot mai multe voci, iar numărul tot mai mare de prototipuri electrice şi hibride, prezentate la saloanele auto din toată lumea, dovedeşte că şi producătorii auto şi-au dat seama încotro merge trendul. E vorba, printre altele, de protecţia mediului, dar şi de alte considerente, care ţin de performanţă şi de plăcerea condusului, într-un final.

Numai că autovehiculele aşa-numite „electrice” sunt, de fapt, de mai multe feluri.

Ce înseamnă un autoturism hibrid
Avantajele şi dezavantajele unui autoturism hibrid
Ce înseamnă un autoturism plug-in
Avantajele şi dezavantajele unui autoturism plug-in
Ce înseamnă un autoturism electric
Avantajele şi dezavantajele unui autoturism electric

În industria auto, la fel ca în alte domenii, tehnologia evoluează rapid, iar vârful de lance sunt autoturismele electrice, numai că producătorii şi dealerii auto nu se străduiesc să lămurească prea bine care este diferenţa dintre unele tipuri de motorizări din această sferă.

Aşa că, în cele ce urmează, vom încerca să scoatem în evidenţă diferenţele majore dintre autoturismele hibride, plug-in şi electrice, dar şi principalele lor avantaje şi dezavantaje, în aşa fel încât cei interesaţi să cumpere un astfel de model să ştie la ce să se aştepte de pe urma lui.

Ce înseamnă un autoturism hibrid

Un vehicul este hibrid atunci când este alimentat numai cu benzină, dar nu se bazează doar pe motorul pe combustie internă, pentru a se deplasa. Maşinile din categoria hibrid au şi motoare electrice, cu care se pot pune în mişcare, pentru a economisi combustibil.

Care sunt avantajele si dezavantajele acestor modele

Motorul electric funcţionează ca un generator de energie atunci când frânezi, iar energia astfel obţinută e stocată într-o baterie de mici dimensiuni, care e folosită data viitoare când accelerezi. Uneori, motoarele lucrează împreună, pentru a obţine un plus de putere. Toyota este, cel puţin în acest moment, lider mondial, când vine vorba de autoturisme hibrid, producătorul japonez fiind primul care a lansat un astfel de model pe piaţă: Toyota Prius, în 1998.

Avantajele şi dezavantajele unui autoturism hibrid

Modelele hibrid şi cele plug-in sunt, de multe ori, confundate pe piaţă sau atunci când proprietarii lor le scot la vânzare. Dincolo de asta, fiecare în parte are avantaje şi dezavantaje, care depind de percepția şoferului, mai degrabă. Autoturismele hibrid pot fi conduse oriunde, pentru că sunt alimentate în proporţie de 100% cu benzină. Nu sunt băgate niciodată în priză.

Avantajele unui hibrid:

  • este un vehicul silenţios, cel puţin la viteze mici;
  • e uşor de manevrat în localităţi, mai ales în condiţii de trafic la ore de vârf;
  • nu consumă mult combustibil în traficul aglomerat;
  • poate fi alimentat rapid cu benzină, în orice staţie de alimentare;
  • este cea mai ieftină variantă de autovehicul electric;
  • nu necesită alimentare electrică de la o sursă externă.

Dezavantajele unui hibrid:

  • nu economiseşte atât de mult combustibil ca un model plug-in;
  • motorul cu ardere internă al unui autoturism hibrid este, de obicei, unul slab;
  • în cazul unei defecţiuni, trebuie să mergi într-un service specializat pe astfel de modele auto;
  • preţul este mai mare decât cel al unui autoturism cu motor clasic, pe motorină sau benzină.

Ce înseamnă un autoturism plug-in

Un autoturism plug-in hibrid (prescurtat PHEV, de la „plug-in hybrid electric vehicle”) e propulsat cu benzină, dar are o baterie cu o capacitate mult mai mare, care poate fi reîncărcată de la o sursă externă de energie electrică. Un hibrid plug-in se comportă, în mare parte, ca un autoturism electric, pentru că motorul cu ardere internă nu funcţionează, câtă vreme bateria are energie.

Ce înseamnă un autoturism electric

Motorul pe benzină intră în funcţiune imediat ce bateria s-a terminat şi permite continuarea drumului fără întreruperi. De asemenea, un autoturism plug-in hibrid foloseşte şi sistemul menţionat mai sus, în care bateria se încarcă în timpul frânării, iar energia e folosită imediat, la accelerare. De notat este faptul că unele autoturisme plug-in sunt prezentate drept hibride. Dacă poate fi băgată în priză şi alimentată cu benzină, e un hibrid plug-in.

Avantajele şi dezavantajele unui autoturism plug-in

Pe de altă parte, şi autoturismele plug-in pot fi conduse oriunde, mulţumită motorului cu ardere internă. Avantajul principal e că nu consumi benzină în fiecare zi, dar e necesar, în acelaşi timp, să încarci bateria de la o sursă externă, în mod regulat, dacă vrei ca alegerea ta să aibă sens, din punct de vedere economic sau climatic. Autoturismele plug-in hibrid costă mai mult decât cele hibrid.

Avantajele unui vehicul plug-in:

  • poate fi folosit ca autoturism electric pe distanţe scurte, mai ales pe drumul la serviciu şi înapoi;
  • dacă rămâne fără energie electrică, poate să-şi continue drumul cu motorul pe ardere internă;
  • nu mai ai nevoie de un alt autoturism pentru drumuri mai lungi;
  • statul oferă subvenţii pentru cei care achiziţionează un autoturism hibrid.

Dezavantajele unui autoturism plug-in:

  • costă mai mult decât un autoturism hibrid;
  • nu oferă o autonomie suficient de mare, ca să nu mai pui niciodată benzină în rezervor;
  • acumulatorii trebuie încărcaţi regulat, pentru ca maşina să-şi justifice costurile;
  • sistemul electric ocupă mai mult spaţiu, ceea ce ia din funcţionalitatea maşinii.

Cei care îşi doresc un autoturism electric trec, deseori, cu vederea peste varianta unui hibrid plug-in, deşi aceste modele pot fi considerate cele mai potrivite, fiind o soluţie care adoptă ce e mai bun din ambele categorii: cea electrică şi cea cu motoare pe ardere internă.

Dacă îţi surâde ideea achiziţionării unui autoturism hibrid sau plug-in, intră pe OLX.ro, la secţiunea Auto, şi vezi care este oferta.

Ce înseamnă un autoturism electric

Un autoturism electric este alimentat de o baterie destul de mare şi de un motor electric îndeajuns de puternic, pentru a oferi o autonomie şi o performanţă suficient de bune, pentru ca maşina să nu mai aibă nevoie de un motor pe combustibil. Practic, un autoturism full electric nu mai are rezervor de benzină şi funcţionează doar cu ajutorul energiei electrice. Lider mondial la capitolul autoturisme electrice este compania Tesla, chiar dacă modelele lor nu sunt pentru un buget limitat.

Avantajele şi dezavantajele unui autoturism electric

Autoturismele electrice sunt alimentate în totalitate de baterii care trebuie reîncărcate periodic. Cei mai mulţi proprietari de maşini electrice le încarcă acasă, peste noapte, aşa că sunt recomandate acelora care locuiesc la casă şi nu depind de centrele de reîncărcare rapidă, încă în număr destul de mic în România.

Avantajele unui autoturism electric

Pe de altă parte, mulţi dintre cei cu autoturisme electrice deţin şi autoturisme cu motoare clasice, cu ardere internă, pentru călătorii pe distanţe lungi sau în zone unde nu există puncte de reîncărcare rapidă a bateriilor.

Avantajele unui autoturism electric:

  • zero emisii – un autoturism electric nu emite gaze nocive, pentru că motorul nu arde combustibil;
  • experienţa condusului poate fi mult mai plăcută: accelerarea e imediată şi silenţioasă, nu necesită schimbarea vitezelor;
  • electricitatea costă mai puţin ca benzina, dacă ne raportăm la consumul pe kilometru;
  • un autoturism electric nu necesită prea multe cheltuieli, în afară de anvelope sau ştergătoare de parbriz.

Dezavantajele unui autoturism electric:

  • sunt mai scumpe decât autoturismele hibrid plug-in;
  • autoturismele electrice au o autonomie redusă, de doar câteva sute de kilometri;
  • reîncărcarea bateriei durează, nu se face în doar câteva minute, ca la pompa de benzină;
  • când pleci la drum lung, trebuie să-ţi planifici traseul în funcţie de centrele de încărcare rapidă;
  • dacă vrei să-ţi instalezi în curte un punct de încărcare, s-ar putea să ai nevoie de o staţie de 240 de volţi;
  • acumulatorul trebuie înlocuit după câţiva ani.

Până la urmă, o alegere bună poate fi făcută doar în funcţie de particularităţile fiecărei mașini în parte. Dacă locuieşti la casă, e recomandat să te orientezi către un plug-in sau un full electric, dacă mergi des prin oraş, e indicat un hibrid, iar dacă îţi plac drumeţiile şi road-trip-urile, orientează-te către un plug-in hibrid.

Partea cea mai bună, în toată povestea maşinilor electrice, e faptul că tehnologia evoluează de la un an la altul şi apar modele noi în fiecare an, mai ieftine, cu mai multe opţiuni şi o autonomie tot mai mare pe partea electrică. Aşadar, cu siguranță vei găsi autoturismul potrivit pentru tine şi familia ta!

Sursa foto: Shutterstock